lördag 21 maj 2016

2016-05-20 Luftigt takarbete


2016-05-20 Luftigt takarbete

Lünen - Essen, 55 km

Strax efter start från Lünen blev jag ifattkörd av ung man på väg till Dortmund och arbete. Han erbjöd sällskap och vägvisning. Jag bjöd på lite högre fart och draghjälp, kanske. Ivrig Borussia Dortmund-fan, vinner de i morgon, lördag går de upp i serieledning (red. har inte kollat). Mycket gul-svart på stan redan dagen innan match. Vid seger samlas kanske 300 000 i stan för att hylla. 

Uppmärksamhet på stan drog också de 7-8  skiffertakläggare som balanserande på en planka och tillsynes utan säkerhetslina uppe på St Reinholdis höga och branta kyrktak, spikade nytt tak. Ett fångstnät längre ner var möjligen räddningen. De gjorde arbetet till show medan hammarslagen ekade i gränderna (se bild).

Dortmund är ungefär lika stort som Göteborg med drygt en halv miljon invånare. Var tidigare ”kolbrytar-, stål- och ölstad”. Idag ingen kolbrytning, minskad ståltillverkning och av alla ölbryggerier finns ett kvar (DAB). Istället elektronik och logistik. Som många städer jämnad med marken 1945. Flera kyrkor återuppbyggda.

Ofta lättare att orientera sig in mot centrum mot stora katedraler och Rathaus-torg än att hitta rätt väg ut, vidare till nästa stad. Så också i Dortmund. Zentrum kan betyda både centrum i nästa stad och centrum i statsdel (Ortsteil). Förtydligat skrivs ibland ”BO Zentrum” = Bochum Zentrum.
Här ligger städerna tätt, ofta sammanväxta och svårt att veta var ena staden slutar och andra börjar. Utöver detta en tät väv av gator och autobahns i olika nivåer. Tips: förse alla busshållplatser med kartor utöver de schematiska linjekartor som brukar finnas.

För andra eftermiddagen i rad ingen telefonkontakt med DJH. Idag en automatisk telefonsvararröst som hänvisade till det telefonnummer jag just ringde… Ville inte chansa på att cykla 10 km utanför Essen och 10 tillbaka om härbärget var/är stängt. Ibis blev lösningen i Essen.


En upptäckt. Utefter Autobahn och större vägar finns rastplatser. Där jag cyklat finns sällan, läs aldrig, Haltestellen med bord, bänkar, kanske toalett. Det finns ingen plats att göra av sig - på. Köpte några sparrisstänger i avsikt att koka i vatten till lunch men hur man än gör väcker det uppmärksamhet och frågor om man i skydd av buskar försöker få vattnet att koka. Har ingen tysk ställts inför detta någon gång?
St Reinholdi, takarbeete

Dortmund C

Ungefär: "De europeiska löftenas plats" Dortmund

Dortmund, de ljusa fälten fyllda med namn på döda under krigen
                                         
                                         
Utsikt över Essen Hbf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar