fredag 20 maj 2016

2016-05-19 Tyskar och svenskar - möten2016-05-19  Tyskar och svenskar - möten

Osnabrück – Lünen, 108 km         
             

I natt har vi i rummet underhållits av gärdsmygens fina sång. Se eller snarare lyssna på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2776287
Andra fåglar längs vägen: alldeles framför flög en blå kärrhök upp. Utmärkande är dess ljusa färg. Idag också näktergalssång och ormvråk. Tidigare stork.

Vilken uppförsbacke, från Osnabrück och söderut, väg 4. På nervägen samma fart som bilar och lastbilar, flög genom Bad Iburg. Toppade med strax över 60.

Varmt och skönt, också svagare vindar, fortfarande från SSV.     

Münster, efter 68 km, angreps idag från öster och inleddes med kebab på trottoarservering. Mycket fin stad, nytt och gammalt blandat. Såg rådhuset utifrån där i "Friedensaal" 1648 undertecknades fredsavtalet som utgjorde slutet på längsta kriget, det 30-åriga. Förhandlingarna i Osnabrück (då westfaliskt) och Münster hade då pågått i fyra år. Sverige var i högsta grad inblandat, såväl i kriget, i fredsförhandlingarna och som garant för att avtalet skulle hållas. Den ”Westfaliska freden”.

Gick och cyklade runt länge på kullerstensgatorna, lyssnade på lysande pianist som tagit med sig pianot ut på gatan.
En fantastisk cykelstad som också användes som sådan. Cyklar över allt men hörde inget ilsket signalerande från bilister. Mycket lugnt och vänligt och tillåtande. Exempelvis skylten för enkelriktad trafik med tillägget cykel ”frei”, dvs tillåtet att cykla mot enkelriktningen. Något att berätta för bilister i ett par större svenska städer.

Mitt i stan står en Tesla för kW-påfyllning. Produktplacering.

Söderut ut ur stan passerar jag åter kanalen. Stannar, tar några bilder, tittar på kartan. Som alltid ger sig någon tillkänna och erbjuder hjälp. Denna gång var det 76-årige (eller möjligen 67)) Ludde, strax hemma i Münster efter en fem-mila-tur på racern. Strax släpptes hans beundran för allt svenskt loss, bland annat att höll han på att totalrenovera ett gammalt hus en dryg mil utanför Arvika.

Fortsättning följer.
Efter att ha hittat ett tomt och i natt oanvändbart DJH sökte jag mig ner på stan, Lünen, för att hitta alternativ till vandrarhemssäng. Den förste jag frågor om ortens utbud på området efterhör snart ”varifrån och vart”. Svensk?! Bland hans bästa vänner var en familj i Rättvik och en i Flen. Besökta massvis av gånger. Bland annat var vi, han och jag, på skid-VM i Falun samtidigt och i sommar skulle han på två bröllop i Sverige. Tala svenska? Går så där. Alla kan ju tyska.

I natt blev det hotell "An der Persiluhr" i Lünen.


Gränsen mellan Niedersachsen och
Nortrhein-Westfalen, strax söder
om Osnabrück

Vad odlas? Markytan alldeles slät.

Humle??
Münster, Rathaus mm
Friedenssaal
Rathaus i Münster
Münster, arkader (och cyklar)

Münster, gammalt och nytt, rivs och byggs upp

Münster
Ingen idé att spela med en sådan bredvid...

Münster, cyjelstad

 

Münster, konstmuseum
Picasso-museet
Kanalen söder om MünsterInga kommentarer:

Skicka en kommentar