2018-11-28 Möte i Berlin…


Artikeln tidigare publicerad i Majornakyrkan Församlingsblad 5/18 2018-11-22.
Se https://equmeniakyrkan.se/majornakyrkan


2018-11-28

Möte i Berlin…

Snabbt svar. På mindre än en minut. Vi hade hittat våra platser, ryggsäckarna på hyllan, smörgåsarna, vår färdkost, på bordet. En instagrambild från Hauptbahnhof i Berlin. På mindre än en minut ett meddelande. Mobilen surrade till.
-       Harald, you are here in Berlin!?
-      Ja, genomresa. Interrail, tågluffar. Tid att passa, tåget till Dresden. Kan vi ses på uppresan om ett par veckor? 

Mellan oss intensiv trafik av messages, 😃😃😃 och andra glada tillropTre år sedan...

Tåget skulle föra oss söderut, först till Dresden. 1945 sönderbombat, nu återuppbyggt, till stora delar i förkrigsstil. Framme mötte vi poliser i mängd övervakande ordningen vid veckans ”Montagsdemonstrationen”. För 30 år sedan för större frihet öst-väst, nu övertaget av högerpopulismen i namn av ”Pegida” [1]och ”Alternative für Deutschland”, manifesterande sin avsky mot invandring och invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Receptionisten på vårt hostel tyckte det var förfärligt men lugnande ändå att antalet demonstranter minskat från som mest 30 000, till idag några hundra.

Du kom, likt många andra, hösten 2015. Vissa dagar togs runt 300 emot i ”Vita huset” vid Göteborgs Central. Din historia liknade många andras, och ändå individuellt unik: en tryggare framtid utan risk att värvas till någon milis och placeras längst fram. Vi lyssnade, delade en macka, försökte förstå. Du ville till Island. Där fanns mor och far och bror. 

I Redbergskyrkan fick du en madrass, mat för dagen och någon att prata med. Jag ringde isländska migrationsverk och andra myndigheter. Försökte hitta vägar. Flyg – uteslutet. Båt? Efter ett par veckor var din bädd tom. Var? Vart?

Snabbtåget från Basel rullar in på Berlin Hauptbahnhof spår/Gleiss/ 11 enligt tidtabellen klockan 17.28. Det är den 24 oktober – FN-dagen. Ivriga att ses hade vi placerat oss först i avstigningskön. Men var är du? Perrongen tömdes snabbt, strax bara vi kvar. Hade vi missat något?  Tre år sedan vi sågs. Mobilen ringer. 

-      Spår 4, ett par våningar ner. Spårbyte.

Du kommer springande rulltrappan upp. 

Din historia i korthet: från Tartus vid Medelhavet i Syrien, tävlingscyklist i syriska ungdomslandslaget, vurpade svårt och skadades – aldrig mera cykel. Studerade tre år i Alexandria till fartygsmekaniker, vågar inte återvända till ditt land. Riskerar bli tillfångatagen av IS eller andra grupper. Istället tar polisen dig på Göteborgs Centralstation när du satt dig på Oslo- tåget i ett försök att komma till Bergen och vidare till Island. Polisen säger att ditt fingeravtryck finns i Tyskland. Du säger att du inte lämnat något förrän nu. Du förs till uppsamlingsläger i Bremen, först, senare till Hamburg och, slutligen, till Berlin. Du får treårigt uppehållstillstånd, nu förlängt med två år, och bostad. Men saknar vänner. Ensam bland människor. Nu, när du behöver träna tyskan. Din kontaktperson tar dig inte på allvar, tycker du. Motarbetar snarare. Organiserad språkträning typ språk-café finns inte. Men kan kanske… 
Det är sju år sedan du träffade dina föräldrar, som återigen bor i Tartus. Din bror, med nytt namn – Ragnar – är nu, tillsammans med fru och barn, isländska medborgare. Du önskar detsamma. 


                      
Du bjuder på middag, arabisk, på Restaurant Aldmashqi (Damaskus) i mångkulturella Kreutzberg. Gott och rikligt. Fortsätter med söt dessert på nytt ställe och slutar med arabiskt kaffe på ännu en servering, till fotbollskommentatorers högljudda TV-refererande av en Barcelonamatch i vattenpipdimmig miljö. Du berättar, vi lyssnar.

Du följer i natten till hotellet och möter igen vid entrén nästa morgon. Vi vill inte missa en minut innan vi vinkar av varandra, vi på tåget mot Göteborg, du på perrongen på Hauptbahnhof. Ensam…


 Harald Haggärde





  [1]„Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes“



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2019-01-11. -- Fem år

2019-01-11. -- Fem år