fredag 13 oktober 2017

2017-10-12 – ”Ud & Se” - Lissabon

2017-10-12 – ”Ud & Se” - Lissabon

Guesthouse Charm Inns entré
Moder för oss alla, Parque Eduardo VII. 
OBS meddela gärna om bilder försetts med fel adress.
Uppåt mot Alfama från Parça da Figueira

Frukost snett över gatan, på Tim-Tim (?). 
Glömde ju kamerans batteriladdare hemma. Köpa ny laddare? Nytt laddat batteri? Eller ladda gamla batteriet hos Nikon-handlare? Klev ur hissen på sjätte våningen på ”El Cortes Ingleses” stora varuhus och fick Nikons montrar och sortiment av kameror, objektiv, kikare i alldeles framför mig.

Expediten tog emot gamla batteriet och satte det på laddning. Cirka en timme skulle det ta (på ca 1,5 tim var det, när jag hämtade ut det, laddat till ca 70 %).

Någon har stulit min tandborste. Så måste det vara. Hittar den inte. Möjligen glömde jag den kvar igår kväll på handfatet och sen har någon som glömt sin hemma tagit min. Eller så har städpersonalen hittat den och slängt den. Vem vill ha en begagnad? Men någon har nog snott den.
Apoteket i Lissabon, där jag skulle köpa en ny tandborste, visade sig ha samma affärsidé som apoteken i Sverige. Idén, inte ny, går ut på att alla som är förkylda träffas på apoteket, hostar och snörvlar så mycket man kan och därvid byter smitta med varandra och andra och ännu fler behöver söka upp apoteket. En jourhavande snörvlare fanns på plats, flitigt hostande.

Flera områden i Lissabon ligger högt, klättrar liksom uppför bergssluttningarna. Ett sådant är Alfama dit man kan ta sig med en liten spårvagn från Praça de Figueira. Spårvagnen hoppar och far, bromsar hårt eller tar sats uppför branta, kurviga backar. Tankarna går till trickeförer Syversen i ”Folk og røvere i Kardemumme by”, Alfamas snabbtåg. Vi missade avstigning vid ”rätt” hållplats och åkte därför med ett halvt andravarv.

Från Portas do Sol, Alfama
Från Largos das Portas do Sol, Alfama
AlfamaBaxia
Av da Liber Dade
Stationen Rossio


Gått, gått och gått, hela dagen har vi gått. Och fikat. Avslutade på strandpromenaden tillsammans med alla Lissabonsbor då plötsligt torg och gathörn fylldes av poliser. Orsak oklar. 

Praça da Figureira

Bairro Alto

Bairro Alto

Café a Brasilieira, Rua Garrett, Chiado

Tejas strandpromenad

Praça do Comecio

På Tejas strand

Stor polisinsats. Praça do Comercio

Marques de Pomal
Elevator de Santa Justa, Bairro Alto


Från
Elevator de Santa Justa, Bairro Alto

Utanför Café a Brasilieiro

Praça do Comercio, Baixa

Parque Eduardo VII
Räddat olivträd? Baixa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar