torsdag 12 oktober 2017

2017-10-10 - ”Ud & Se” – Sydvästra hörnet av Portugal - Atlanten

2017-10-10  - ”Ud & Se” – Sydvästra hörnet av Portugal - Atlanten

Samtal runt frukostbordet på takterrassen om att driva guesthouse, och inte hostel/vandrahem. Och mycket annat, med Sara Gonçales (vår värd).

Hämtade bilen (Nissan Micra, sportigaste valet i budgetklassen). Tog några bilder på gamla lackskador och styrde ut på väg N125 västerut. Allt torrt, dammigt, risigt, stenigt, men inte dött. Lär komma igen till våren.
Ponta des Sagres

Cabo de San Vicente från Ponta des Sagres

Ponta des Sagres
Ponta de Sagres är Portugals sydligaste punkt, strax under 37° N.

Europas yttersta platser:
Sydligaste plats
på fastlandet: Punta de TarifaSpanien, koordinater https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Ambox_globe.svg/15px-Ambox_globe.svg.png36°00′01″N 05°36′37″V
världsdelen: Gavdos utanför Kreta, koordinater https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Ambox_globe.svg/15px-Ambox_globe.svg.png34°50′14″N 24°05′07″Ö
Västligaste plats
på fastlandet: Kap RocaPortugal, koordinater https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Ambox_globe.svg/15px-Ambox_globe.svg.png38°46′51″N 09°29′59″V
världsdelen: Monchiqueön utanför Floresön Azorerna, koordinater https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Ambox_globe.svg/15px-Ambox_globe.svg.png39°29′45″N 31°16′29″VInformativa tavlor om fågelliv och flora.
 
”Tvillingfyren” några kilometer nordväst heter Cabo de Sao Vicente, strax under 9° V. Fika på klippkanten med fantastisk utsikt där vi följde det ena floget efter det andra av havssulor på väg till vinterkvarteren längre söderut i Atlanten. I välordnade V-formationer passerade de i grupper om 3 till ca 50 under oss i god fart och på låg höjd över havsytan. Vilken sällskapsresa vi fick ta del av innan de försvann söderut bakom fyrklippan. Vilket ansvar varje flog-ledare har att flyga rätt väg, hastighet, ta pauser mm. På vilka grunder blir man flog-ledare? Bad i Carrapate en bit norrut. Stor sanddyn. Flera surfskolor. Vid Algezur svängde vi höger och mötte strax mer kuperad natur i vår stigning upp mot Monchique (ca 500 möh).
 
Korkek
Återvägen söderut mot Portemao.
-       ”Titta, gråhägrar”
-       ”Nej, tranor!”
-       ”Nej, storkar, överallt”. ”Varifrån? Vart?”
Varenda stolpe hade ett risbo på toppen. Och en eller två storkar. Storkar övervintrar                  i Nordafrika. Någon form av samling inför resan. Men alla bon?
           


Korsord på terrassen, sista kvällen i Lagos…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar