söndag 1 oktober 2017

2017-09-30 - ”Ud & Se”, Göteborg - Hamburg


"Taxi" till tåget - Björn (ursäkta oskärpan)
2017-09-30 -  ”Ud & Se”


På väg 

Tidigt uppe. Packade det sista. Lite tyngd i säcken. Björn (på besök för Bokmässan) körde oss ner till Göteborgs Centralstation. X3-tåg till Malmö. Halland passeras i 200 knyck. Fint utanför fönstret. Tunneln genom Hallandsåsen ger ett annat ljud i kupén.

Igår, fredag, manifesterades motstånd mot nazism på Gustaf Adolfs torg. Lagom ambitiöst, ibland kan det bli ”för mycket”. Hur kan någon arbeta för inskränkning, hot och hat och göra det till sitt livsmål? Vad är det som saknas för att man ska ansluta sig till rörelser som argumenterar som nazisterna? Adam från judiska församlingen talade. Ingrid Lomfors likaså. Björn Sandblad läste dikt. Mia Samuelsson och MaBumba underhöll och strök under. Idag ställer de upp i räta led och med sköldar i händerna. Var är deras mammor? Nazismen är ingen ideologi, den är ett brott mot mänskligheten.

Ud & Se, september 2017
I ”Ud & Se” kan man den här månaden (septembernumret 2017) läsa om vad vi använder vårt vatten till. I genomsnitt använder en dansk (eller svensk?) 39 liter per dygn till hygien, 28 l spolas ner i toaletten, 16 l till disk, 14 l till tvätt och 10 l till matlagning. ”Knôfullt” var det på tåget över Öresundbron. Och, senare, rent och snyggt som vanligt på danska och tyska tåg, denna gång EC34 som kl 16.22 rullade in på Hamburg Hbf.

 utan större problem drygt en kilometer öster om Hbf. Brennerstrasse och Revaler Strasse. Jessica tog emot, 5 trappor över gården. 
Revaler Str 46


Vårt mål för kvällen var det nya Elbphilarmonien, ett fantastiskt musikens hus nere vid tidigare hamnkvarteren An der Sanden. Placera Uppsalas stora Musik och kongress ovanpå Ortvikens pappersbruk och du får en bild av Elbphilarmonien. Stort? Ja. Uppseendeväckande? Ja.
Mänger av hamburgare (?) sökte sig denna lördagskväll dit för att uppleva en konsert, slutsålt sedan länge. Något för framtida kulturresa?
Vi sökte besöksbiljett för att se huset inifrån men fann inte heller någon sådan.

Boende i Hamburg:
Airbnb hos Jessica. SEK 696 per dygn.
Adress: strax öster om Hamburg Hbg, Brenner Str, ca 1 km. Trevligt bemötande och rum.


”Ud & Se” är Danska Statsbaners (DSB) motsvarighet till SJs ”kupé”.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar