torsdag 28 juni 2018

2018-06-27. - Kartan! Kartan?2018-06-27. -  Kartan! Kartan?

Hotellets frukostmatsal förde tankarna till Sovjet och gamla DDR. Vi befinner oss i före detta Östtyskland. Gigantisk matsal, med heltäckningsmatta, lagom sliten och fransad sedan november 1989 och längre. Mitt på en kvadrat utskuren. Lätt att rulla ihop och ta bort när parkett för dansen behövdes.Raksträckan försvann i horisonten, nästan. 10 km spikrak väg. Strax utanför Gingst stod ordningsmakten med radarutrustning. Leende. Polisen lät oss cykla vidare.

Stralsund
Stralsund (och Greifswald’) låg i Sverige från 1648 (till 1815), ett resultat av Westfaliska freden. Här finns mycket ”svenskt”. Altstadt i Stralsund och motsvarande gamla centrum i Wismar är sedan 2002 en del av UNESCOs världsarv. Här finns universitet med svenska kontakter. Och mycket Hanseatiskt.

På kullerstensgator skakandes ner mot hamnen. Trottoarerna ofta bättre men där finns gående. Stralsund är hemmahamn för skolfartyget Gorsch Fock.

Kartan! Kartan? Samma väg ner till hamnen men icke, borta. Turistinformationen fick sålt en ny.


Mot Greifswald, på gatsten! Slätare och jämnare än i Altstadt men varenda sten går genom hårdpumpade hjul, via ram, styre och sadel ut i benstomme och muskler. Efter en dryg mil övergick vi till att balansera på bilvägens vita linje och minimum till vägren. Vingelutrymme noll, biltrafiken tät. Alla på väg hem för att se Tyskland ta sig vidare i fotbolls-VM (vilket de inte gjorde).


Fint kombinerat gammalt och nytt. Hotellet i GreifswaldBier, Fußball und TV. På Marktplatz en fin ”combo” i solvarm eftermiddag. (65 km)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar