onsdag 27 juni 2018

2018-06-26 - En Stolperstein



2018-06-26   -  En Stolperstein

Åtta kilometer cykling från färjan till Pension & Ferienwohnungen Schneidereit på Hermann Bebert Straße 11 i Sassnitz. I mörkret, bitvis kolsvart, när vi passerade bokskog. Fin cykelbana men ingen belysning.
På väg till frukost, grannhus med Pensionen, fick vi lite mer information om Hermann Bebert, han som givit sitt namn åt gatan. Vi ”snubblade” på en Stolperstein. Hermann Bebert har bott i huset som nu är café och frukostservering. Den 3 maj 1945 mördades han av nazisterna, mindre än en vecka innan hela tyska riket föll samman.






En Stolperstein ("snubbelsten") är ett minnesmärke i form av en gatsten. ... "ett konstprojekt för Europa"; 45 000 stenar med namn på offer för nazismens förföljelse ... judiska kvarter; även flera av de omkringliggande gatorna har Stolpersteine.
 Dessa små minnesmärken av mässing, i form av en gatsten, som pryder ... Syftet är att hedra judar och övriga förföljda som fördrevs eller ... (En människa glöms bort först när hans namn glöms bort) är Gunter Demnigs (konstnärens) devis. Se http://www.stolpersteine.eu/start/ och https://sv.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine

Strahlsund

Utanför H&M i Strahlsund






Genom nationalparken på Rügens nordöstra del cyklade vi på skakigt underlag. Det var det som var Radweg. Bitvis, kanske hälften av de 20 km skogsväg, på underlag som fått varje Paris – Robaix – deltagare[HH1] [HH2] [HH3] [HH4]   [1] att berömma arrangörerna för deras nit och slit med att göra tävlingsbanan lite slätare. Rügens Radweg-ar testade både cykel och ryttare.


OBS öppettider



Kap Arkona, längst ut på nordvästra udden, blev vårt nästa mål. Utsikten 176 trappsteg upp hänförande över böljande Rügska sädesfält.











Totalt cyklade vi idag 93 km – varav ca 20 på skogsvägar – innan vi ”landade ” i Gingst, hittade Hotell Rügen Park med acceptabel prissättning i förhållande till kassa, trötthet och ömmande kroppsdelar. I morgon Stralsund, 31 km bort, och Greifswald, ytterligare 30 km.                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                     




[1] Cykeltävling som blivit berömd för sitt underlag, gatsten.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar