torsdag 24 augusti 2017

2017-08-21 - Padjelantaleden2017-08-21 - Padjelantaleden 

Kvart i åtta går båten till andra sidan. Andra sidan av Stora Lulevattnet. Båten heter Storlule. En karta visar ett besvärligt vatten. Kapten försäkrar att han kör där det är tillräckligt djupt, 'inte där det är grunt”. Han följer enslinjer och erfarenhet, inte satelliter.  På Ritsem var det helt fullbelagt, inklusive madrasser i matsalen. Här hördes franska, engelska, holländska, skånska m fl tungomål. I mitt rum ett tyskt par från Essen och en ensam tysk från Nürnberg.
Från nordöstra. Skåne kom fem damer som årligen gjorde en fjällvandring. Denna gång Padjelantaleden. De bjöd på skånsk potatis.

Efter ett par kilometer passeras Akkastugorna (STF). Lättgånget och fint. Akka dolt i låga moln.
Imponerande och gungig hängbro över forsande Vuojatädno. Högst två åt gången på bron. 


Blev där bekant med mannen från Ånge. Vi hade gått några stycken som i lag men med något avstånd emellan för att markera att vi inte hörde ihop. Vid bron skulle han fotografera, och jag också. Andra gick vidare. Att han hade rötter i Ånge i Medelpad visste jag redan igår, på bussen eller om det var på Ritsem. Han har gått de flesta leder, Padjelantaleden  och någon ytterligare återstod. Vid kunchpausen, samtidigt och på samma ställe, presenterade han sig, "Jag heter Lundblom”. Förnamn? frågade jag, mer van vid det, vi brukar det i Värmland. "Jag har dubbelnamn, Jan-Olof". 
Flitig fotograf, brukade visa fjällbilder på äldreboendet där han jobbade. Uppskattades mycket av de äldre.

På Ritsem var det helt fullbelagt, inklusive madrasser i matsalen. Här hördes franska, engelska, holländska, skånska m fl tungomål. I mitt rum ett tyskt par från Essen och en ensam tysk från Nürnberg. Prata cykel bl a.
Från nordöstra Skåne kom fem damer som årligen gjorde en fjällvandring. Denna gång Padjelantaleden. De bjöd på skånsk potatis.

Båtturen tar 45 minuter och landar vid Ånonjälmme, bryggan.

Efter ett par kilometer passeras Akkastugorna (STF). Lättgånget och fint. Akka dolt i låga moln.
Imponerande lång och gungig hängbro över forsande Vuojatädno. Högst två åt gången på bron.

Kvintetten Skåne hade redan på Ritsem problem med rumsfördelningen. De flesta rum har fyra sängar. På Ritsem blev det 4 + 1. Vem blir ensam skånska bland tyskar och holländare?
Som premie efter väl och duktigt genomförd uppgift, oavsett vad men en dagsmarsch i fjällen uppfyllde kraven med råge, väntar sig damerna en Jaegermeister.  Gränsen för att få premien kunde fritt justeras, gärna nedåt.  Damerna stannade vid Kisurisstugan, jag gick vidare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar