fredag 18 augusti 2017

2017-07-30 – Schengen

                                                                                                                                                       
2017-07-30 – Schengen (söndag)

Körde bil till Perl, 4-5 mil sydväst om Trier. Lastade ur och cyklade söderut. Under  en kort runda på cykel, ca 11 km,  passeras tre gränsövergångar som väl illustrerar det så kallade Schengenavtalets (1990) innebörd – inga gränskontroller mellan ingående länder och en gemensam yttre gräns. Avtalet har senare utvecklats inom Eus ram och innefattar t ex de fria rörligheterna - för människor, kapital, tjänster och varor inom och mellan ingående länder.

Vi startar i Perl, i Tyskland. Passerar efter någon kilometer en skylt som säger att vi är i Frankrike.
Vid Sierck-les-Bains cyklar vi – går faktiskt, reparation - över bron över Mosel och är i Kontz-les-Bains. Vi hittar en brant ”stig” som leder till utsikten på berget Stromberg. En utsikt över tre länder. Vidare norrut passerar vi strax gränsen mellan Frankrike och Luxemburg – en skylt informerar om detta - och vi är i den lilla staden Schengen – orten där avtalet slöts och givit namn åt det. Ett museum, ett torg med illustrerade pelare och ett flaggspel berättade om platsens och avtalets betydelse. För övrigt passerade årets Tour de France just här.
Vid nästa bro över Mosel passerar vi gränsen mellan Luxemburg och Tyskland och efter en dryg kilometer sluter vi cirkeln i Perl. 

T och H tar cykeln de ca 50 kilometrarna till Conz - L och B bilen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar