tisdag 7 februari 2017

2017-02-06 På stan mm

2017-02-06 På stan mm

På stan har den senaste veckan rört sig grupper av biosalongers storlek, ibland lite förvirrade i sökandet efter nästa visning och salong. Frågor av typen "går den här spårvagnen till Chalmers?" har riktats till medresenärer och förare. Det har varit filmfestival. För 40:e gången drog cineaster från när och fjärran till Göteborg för att se film, från kl 8.00 på morgonen till en bit efter midnatt på kvällen. Ett fantastiskt program (208 sidor), flera temata (Sapmi), 12 biografer (med långt fler salonger). Ur programmet: 457 filmer visas innebärande mer än 1250 filmvisningar.

Jag har sett sex filmer - "Heartstone", "Halal Love", "In The Blood", ”Copenhague - A love story", "Startslaldden" och "Moonlight". "Halal Love" handlar om feminism, kärleksliv och religion i muslimsk miljö, fint inspelad i Beirut. Bäst var ”Moonlight” om unga människors uppväxtvillkor och försöken att hitta sig själv i amerikansk sydstatsomgivning, genomsyrad av brott och droger. Filmen har fått ett hundratal utmärkelser och visas på bio inom kort. Se mer på www.giff.se

Filmfestivalen har också inneburit traditionsenligt och trevligt besök från Uppsala. Bekant och tidigare arbetskamrat till Lena genomförde ett noga planerat program och såg tillsammans ett tiotal filmer.

För övrigt har D Trumps makttillträde och utvecklingen i USA grävt sig långt in i skallen och styrt över medvetandet från tidig morgon till sen kväll. Många frågor infinner sig om vart vi är på väg. Positivt att andra ledare kliver fram och presenterar alternativa bilder och perspektiv. Trudeau, Merkel, New Yorks och Washingtons borgmästare och inte minst senator Elizabeth Warren (D). Men sorgligt att t ex premiärminister May vid sitt besök i Washington var undfallande och mycket försiktig.
Filmfestivalen har skingrat tankarna och fått en att tänka på annat än Trump, högerpopuism och alternativa sanningar, s k post-truth. Kan han få vara kvar? Vad säger amerikanarna? Såg några presskonferenser där han bland annat sa sig ha fixat tio tusentals nya industrijobb, till den utvalda publikens applåder. ”Great stuff” signeras till kameraslutares rassel. Enligt undersökningar finns det stöd men till vad? Lögner och falsarier?

Till senaste dagarnas positiva höjdpunkter på Fb hör definitivt Bruce Springsteens-klippet från en konsert i Leipzig (2013?) där någon i publiken, till E-street-bands och övrigas uppenbart stora överraskning, på ett sittunderlag, önskar Chuck Berrys låt från 1964, ”You never can tell”. The Boss ordnar improviserad sång- och musikövning på scenen innan det brakar loss i en fantastisk version av låten. Cést la vie”.

Under helgen har vi haft besök av barnbarn med föräldrar från Märsta. Härligt.

Igår lyckades vi få en någorlunda Skype-kontakt med Johannes i La Paz. Han berättade om vådlig vandring i bergen med stora höjdskillnader och våldsamt väder samt en ännu vådligare bussresa på några av världens farligaste vägar i de bolivianska bergen.

/Harald

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar