2017-05-19 Senja - och åter till Tromsø

2017-05-19 Senja - och åter till Tromsø

Bekantade oss med Hamn i Senja. Ett nickelverk producerade från 1872 till 1886 100 000 ton nickelmalm, en verksamhet som också resulterade i världens första vattendrivna kraftverk för elektricitet  – el-ström fann användning i allt fler verksamheter.  Damm anlades 140 meter över havet. Ett trärör ledde vattnet till generatorn.
Som mest bodde där 650 personer. 1877 byggdes en kyrka – med 410 sittplatser – som 11 år senare plockades ner och byggdes upp i Helgøya. Hamn hade eget ”fattigstell”, egen skola och läkare. Betalt genom ”viss godtgring fra den enkelte arbeider”. Skatt till kommunen betalades inte men en ”brennevinsavgift” togs som gick till fattigkassa. Eftersom det dracks flitigt var Bergs kommun en rik kommun.

Klockan 12.00 stod väskan, som avtalat, i receptionen.

Längst i nordväst ligger Gryllefjord, ett samhälle med fiskberedning och en verkstads-industri. Och sommarfärja till Andesnes på Västerålen/Lofoten.

                                                                                                                                                                                                        17 maj, tidigare i veckan, hade Hurtigrute- och kryssningsbåten ”Fram” ankrat i Gryllefjord med amerikanska turister i lasten. När vi ett par dagar senare var i matbutiken hörde vi samtal om passagerarnas uppträdanden och framfart i det lilla samhället. Av terrorriskskäl kunde Fram inte lägga till vid kaj - inhägnad runt landstigningsbryggan saknas - utan passagerarna fick ”schuttlas” iland. Ungefär 400 bor det i Gryllefjord, fler idag än på länge tack vare nya norrmän, till gagn för barnehage och skola. Där bor nu också före detta somalier, ryssar, syrier.

Vid den övre av de två parallella gatorna – de två som fanns – ligger hamburgerbaren. Här kan hungern på både mat och nyheter förmedlas. Vid stranden och en bit ut i havet står grånade hamnmagasin på träpålar.
 
Mycket fågel att upptäcka. Tillbaka i Botnhamn och god tid innan färjeavgång berättar en hundägare på promenad att det fyra kilometer bort kan ses havsörn. Vi for dit – och såg havsörn.

På Senja finns några rastplatser som ingår i projektet "Nasjonale turistveger". Arkitekter har fått relativt stor frihet och skapat intressanta avbrott i bilåkandet. Här några exempel.

 En 44 meter lång plattform i Bergsbotn "på yttersida av Senja hvor hav och himmel møtes".



Bergsbotn


Gångbana "leder ut over svabergene" vid Tungeneset

 

Tungeneset

Husøy
Nu kommer man till Husøy genom en tunnel i berget. Några hundra bor på den lilla ön som har ett aktivt fiskeliv med båtar och fiskeindustri. De äldsta husen är fastsatta med vajer i berget
Tromsø


"Dessuten er det så vakkert at du vil lure på hvorfor du ikke funnet vegen hit før". 

Dagens etapp:
Hamn i Senja – Gryllefjord – Skaland – Tungeneset - Berg – Husøy – Botnhamn – färja – Brensholmen – Tromsø.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2019-01-11. -- Fem år

2019-01-11. -- Fem år

2018-11-28 Möte i Berlin…