2018-10-19 -- Tågluff 2018 – 13 Siena



2018-10-19  -- Tågluff 2018. – 13 Siena 

Mycket tåg idag. För att komma från Lucca till Siena: 
Lucca R6682 > Pisa Centrale
Pisa Centrale R3108 [-> mot Firenze] > Empoli
Empoli R11759 > Siena (2h 49 min)

Och något likande omvänt tillbaka. Allt flöt enligt tidtabellen fram till Pisa på hemvägen, sista bytet. En kedja av förseningar och oklara besked om vilka tåg som skulle gå och när medförde snabba löpningar mellan perrongerna till spår 1, 4, 7, 1 igen, 4 och, till sist, 1, där vi träffade lokföraren, och konduktören (!), till det tåg som skulle ta oss till Lucca. Likt en annan berömd person sa han ”Följ mig, så kommer ni hem! Och det gjorde vi.

I Empoli spelade Johnny Ekström 1986-88.

Just komna till Siena tog vi plats vid en uteservering vid samma bord som Lana och Steven från San Fransisco. Vi hittade genast varandra.

Siena är mål för många turister och är känt för, bland annat, Piazza del Campo, det sluttande stora torg där alla till slut möts och där de berömda hästkapplöpningarna äger rum. En nyordning måste ha skett, kanske på grund av turisttillströmningen. Förr tävlades det en lördag i juli och en lördag i augusti. En biljett till en bra plats kostade skjortan. Nu tycks man tävla flera gånger, t ex dagen efter vårt besök. 

Själva tävlingen, Pallio di Siena, är en märklig företeelse. Stan är indelad i s k Contrador, stadsdelar, och det är mellan dessa contrador, klaner, tävlingen gäller. Förberedelserna är grundliga: hästar tränas, medlemmarna i respektive contrada tågar i grupp genom staden, sjungande sina sånger, hästar visas upp under mycket ståhej, träningar genomförs, ofta mitt i natten, och kvalificeringstävlingar inför den slutliga finalen avgörs. En final som är avgjord på ett par minuter. Det är för övrigt hästen som deltar så skulle en ryttare ramla av kan hästen springa vidare runt torget och vinna. Allt till publikens engagerade deltagande och hejande på just ”sin” häst. 



  

   











 

  

  

Duomo de Siena



 



 
  





























Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2019-01-11. -- Fem år

2019-01-11. -- Fem år

2018-11-28 Möte i Berlin…