2017-01-Barnbarn i nord...

2017-01-09  Barnbarn i nord...


Ersfjordsbotten
De bor där solen inte syns över bergen eller horisonten 60 dagar varje år. Den 21 november går solen inte upp, den blir aldrig synlig över bergen i söder. Gryningen tar inte slut utan övergår omärkligt i skymning och efter ett par timmar är det nattmörkt igen. Landskapet får under den korta dagen en stålblå nyans. Framåt mitten av januari färgas himlen vid lämplig molnbildning orange-röd-gul i söder, förebådande solens återkomst. 
 
Kaldfjord




Solen anas i söder




Helt mörkt? Nej. Är marken täckt av snö reflekteras stadsljuset i detta. Fullmåne och stjärnklar himmel ger ljus. Norrsken! Långa kvällar blir det.

Kvällar för kultur och sport. Malfred Hanssen, mångårigt drivande inom musikskoleverksamheten och så framgångsrikt att han fick medalj i guld av kung Harald fredagen den 14 januari. Detta fick naturligtvis inte passera förbi den lokala kulturskolan där Manfred satt många avtryck i form av duktiga violinister och andra. En "Lørdagskonsert till ære for Malfred Hanssen" ordnades. Publiken fyllde salen och musiker från  7 år och uppåt ett fantastiskt program. De är så unga att de inte vet om att det är svårt. Eller det lugn och den trygghet ett flitigt övande skänkt.  

Sport. Från syd- till nordspets på Tromsøya går lysløypa, cirka 10 km en väg. Välspårat och välanvänt. Helg och söcken. En lördags- eller söndagsförmiddag kanske ett tusental. Många tydligen bekanta med varandra eftersom de plötsligt kan stanna för att utbyta hälsningar med andra i spåret samtidigt som gruppen blockerar hela spåret. Under onsdagskvällarnas ungdomsverksamhet i langrenn kanske 5-700 deltagare. Varje onsdag. Träning och tävling. Igår ungdomskonkurranse i skidskytte. Intryck, nu och tidigare: mer fokus på tävling (konkurranse). Diskussioner pågår om hur man kan lösa problemet med korsande gator. Man vill kunna åka hela sträckan utan att behöva ta av sig skidorna.

Tromsø erbjuder ett stort kulturutbud. Under mörkaste tiden i slutet av januari (16 - 22)  Tromsø International Film Festival (TFF), 2017 för 27:e gången (2016 drygt 60000 biljetter). Bland biograferna också "utekino" på torget. E:s klass, 2C på Prestvannets skole, gick i samlad och välorganiserad trupp, 2 och 2, den ca 20 minuter långa, delvis mycket halkiga, promenaden till torget för att vara med om invigningen av TIFF och se några kortfilmer för barn.

Klass 2C på väg i gryningen (?) till TIFF:s ute-kino vid torget.
Bestefar har uppsikt över kön.


Ute-kino med fjället bakom duken.



A hade ont i öronen när jag kom. Både hon och jag var ordentligt förkylda med rispiga halsar, mycket hosta och saknade röstresurser. M sköt upp avresan med tolv timmar men behövde läkarintyg inför ersättningskrav på SAS. Snabbt ordnat på St Elisabetssentret. Orolig sömn för A kommande natt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2019-01-11. -- Fem år

2019-01-11. -- Fem år

2018-11-28 Möte i Berlin…